Varanje

Varanje

VARANJE by Vladimir Živković

Postoji izjava koja kaže da ko vara druge, vara sebe i svoju sreću.
Šta to znači?
Manipulacija je osnovni stil života savremenog čoveka. Pojedine statistike govore da kada bi svi ljudi živeli po standardu amerikanaca, trebalo bi nam 3 planete. Ovako, jedni žive u izobilju, drugi u siromaštvu.
Varanje je oblik manipulacije. Ipak, upravo oni koji varaju ne mogu razumeti ne izjavu, nego i tvrdnju sa početka teksta. Neuk čovek uvek pita: -Kako to da ako druge izvaram znači da sam prevario sebe. I ne samo sebe nego i svoju sreću?
U odgovoru se krije i rešenje.
Varajući druge čovek samo pokazuje da nije spoznao princip stvaranja i ne poznaje osnovne principe života. Ono što radiš drugima činiš jedino sebi. To je osnovni princip života. Ako druge varaš, zadužuješ se putem karme i putem zakona reinkarnacije. Uvek ćeš morati da doživiš ono što činiš drugima. Ako čovek nekoga prevari on tim postupkom pokazuje da ne poštuje druge, da nema osećaja za druge i da je jednostavno nepravedan i nemilostiv. Sve te posledice se čoveku vraćaju. Samo neznalica vidi kako se zao čovek provlači i uživa(jer to ne može biti istina). Zato nije teško zaključiti da onaj koji vara druge, varaju ga takođe neki drugi i on to ne može izbeći. Ako te varaju drugi, ti ne možeš biti srećan. Samo čovek koji živi u neistini može reći da nije povređen ako ga varaju drugi. Ta naravno da ga boli. Varanje sebe pojačava i ta činjenica da čovek glumi nepovredljivost i ne želi da prizna da je nasamaren i povređen. To je već posledica ponosa i taštine. To je posledica neprihvatanja realnosti i istine.
Na ovaj način stvaraju se kolektivna nesreća i usamljenost pojedinaca, koji su opet članovi grupa, a zatim i društva.
Pouka glasi:
Varanje isključuje sreću onoga koji vara. Nesrećan čovek je žrtva svojih sopstvenih nedela. Ignorišući ovu činjenicu čovek sebi sve više zatvara oči za istinu i verovatnoću za sreću u životu.
Tako i oni koji žive u izobilju i na račun drugih jednoga dana se nađu na drugoj strani. Tada misle da su nepravedno osuđeni i opet doživljavajući ono što su njihove žrtve nekada doživljavale, zbog takođe njihove bezosećajnosti i nedela, imaju priliku prihvatiti sopstvenu nebrigu i bezosećajnost u odnosu na druge te da urade nešto korisno za sebe, svoj duhovni napredak i svoju sreću(tj. da naprave preobražaj sebe).
Zato ovo nije izjava. Pre će biti tvrdnja, a zatim i bez sumnje zakon u Kosmosu:
-Onaj koji vara druge, ne samo da vara sebe, nego vara i svoju sreću.
A u čemu se sastoji varanje sopstvene sreće?
Sastoji se u stalnom jadu, očaju i nesreći.
Prema tome, ima li ičega realnog u nadanjima čoveka koji vara?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *