Osujećenje

Osujećenje

OSUJEĆENJE by Vladimir Zivkovic 

Kako ono što si smatrao da te čini srećnim počne da te čini nesrećnim?
Odgovor glasi:
Osujećenjem.
Šta je u stvari osujećenje?
To je zapravo spoznaja da si živeo u zabludi.
Mnogi govore da je bolje živeti u neznanju, jer tada možeš živeti u iluziji kako je nešto lepo dok je u stvarnosti ružno. Ta izjava bi imala smisao kada ti osujećenje ne bi donelo situaciju da se moraš suočiti sa istinom.
Danas se vrlo često dešava da se ljubavni partneri razdvoje zbog preljube. Jedan od partnera se zaljubi i ima aferu sa trećom osobom. Zatim partner preljubnik napusti svog partnera te živi srećno i zaljubljeno izvesno vreme sa novim partnerom. U ovom slučaju zabluda se sastoji u verovanju da se takvim postupcima može zaslužiti iskrena i verna ljubav sa partnerom. Zato ovde dolazi do osujećenja putem karme. Vrlo često novonastala veza posle izvesnog vremena(a često ne više od 2 godine) zapada u mnogo goru situaciju nego što je bila prethodna veza. To je zato što se sopetvena sreća i ljubav partnera doživljavaju samo u umu. Kada bi čovek pitao svoje srce, on bi uvek dobio odgovor da osoba koja te tera da prevariš svog partnera ne može nikako biti dobra,verna, a ni sposobna za pravu ljubav. Takođe, preljubom pokazuješ samo da si kukavica i izdajnik i da si slab na polna uživanja. Zato je osujećenje neminovno jer život u laži donosi mizeriju života koju čovek sebi ne može da oprosti.
Vrlo često čovek uživa u nečemu. Kasnije, kada se razočara, on govori kakva je budala bio. Osećaj uživanja koji je ranije imao zamenjuju osećaji besa, očaja ili prezira.
Ako si imao partnera sa kojim si delio dobro i zlo, i sve vreme živeo u ljubavi i vernosti, čak i onda kada se partner razboli ili umre, ili ako ti završiš prvi na takav način, u tebi će tada ostati samo zahvalnost što si imao i voleo svog partnera. Bićeš srećan, ili ispunjen vrednim osećanjima pri svakoj pomisli na njega. Takva sreća ne završava osujećenjem. Zato je vreme potrošeno na Boga i ljubav jedino korisno vreme po pitanju sopstvene sreće i smisla života. Za takvu ljubav nije potrebno ništa posebno. Nekad je dovoljno samo misliti na Boga i voleti Stvaranje i misliti dobro svima.
Kao što vidimo, smisao dostizanja sreće se nalazi u veri u Boga. Veruješ li u Boga i NJegovu ljubav, shvatićeš da su čak i kraj nečega i smrt živog bića odraz NJegove ljubavi i brige za svakog. Bićeš svestan činjenice da sve ima svoj kraj i bićeš spreman na žrtvu.
Mnogi će ovde reći da patnja i nesreća postoje. Da zlo hara planetom. Sa takvom situacijom kao bajagi Bog ne može biti dobar. Ipak, ljudi koji tako govore, pokazuju sopstveni pesimizam i nezainteresovanost za sebe i sopstvena dela tj. nedela.
Nema ništa gore od sumnje u Boga. Ne postoji zaštita od sopstvenih destruktivnih verovanja. Jedino rešenje je osujećenje. Ono pogrešno u šta si verovao, putem osujećenja mora da izgubi vrednost u tvojim očima. To je jedini spas.
Eh, zato se kaže da ako koza laže, rog ne laže.

 

One thought on “Osujećenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *