DA LI TREBAŠ PROMENITI SEBE?

DA LI TREBAŠ PROMENITI SEBE?

DA LI TREBAŠ PROMENITI SEBE? autor Vladimir Živković

U skorije vreme često vidim na internetu savete koji kažu da te svi trebaju voleti takvog kakav si. Kao, niko nije vredan da se zbog njega menjaš.

Šta to znači?

Ni ja ne znam šta to znači.

Pa dobro, uzmimo za primer da si upoznao svog budućeg bračnog partnera. U redu. Ti si to što jesi i svakako da biste bili u braku treba da te prihvati. Ipak, čak i pre toga, ako imaš ogromne mane, partner ima pravo da ti postavi ultimatum za brak ako je to korektno i humano.

Dakle, ti imaš pravo da odlučiš hoćeš li se promeniti odmah ili u braku. Imaš i opciju da se nikako ne menjaš, ali ja tu opciju nemam hrabrosti ni ludosti da predložim.

Ajd’ što misliš da ne treba da se menjaš, nego još i da misliš, da recimo, partner i porodica ne zaslužuju tvoju promenu na bolje? Pa ko smišlja ovakve gluposti, kači na zid i još prima lajkove?

Svaki čovek svakako prvo ima izbor da se menja. Kada se prilike za izbor potroše, tada dolazi situacija da mora da se menja. A situacije koje te primoravaju da se menjaš su uvek teške i nesrećne. Nemoj dozvoliti da ti se to desi.

Šta svaki čovek može promeniti kod sebe?

Kao prvo, mora odustati od činjenja zla. U braku recimo ne sme ni fizički, ni emocionalno, ni psihički da povređuje partnera. Ne sme mu biti neveran. Ne sme ga vređati, omalovažavati, činiti ljubomornim i ostaviti ga zapostavljenim i sl.

To je primarno.

Ništa manje ne zaostaju ni poroci. Poroci su uništitelji brakova i porodica. Svaki čovek mora ostaviti svaki porok, inače će ga nesreća stići.

Imao sam koleginicu kod koje su u porodici i sin i muž pušili dve kutije cigareta dnevno. Uvek su kuburili sa novcem. Nije tu samo novac u pitanju. Još gore je nepoštovanje supruge i majke porodice, bezosećajnost i nebriga prema njoj. Zamisli egoizam koji prodaje sve sveto za kutiju cigareta i dva piva dnevno!?

Znam, neki će reći da ima pravo na porok onaj koji mnogo zarađuje i može da ga priušti. Ni to nije tačno. Gde je briga prema sebi, sopstvenom zdravlju i zdravlju drugih i okoline?

Mnogi govore ako nemaju poroke za šta onda da žive?

Pa imam nekoliko(tj.sijaset) predloga. Probaj da živiš za ljubav, sreću i ideale. Probaj da živiš za bližnje. Biće ti mnogo bolje.

Druga stvar. Kakav ti je to partner koji te ne inspiriše da se promeniš na bolje? I kakav si ti to čovek i kakav život živiš, ako se bojiš da se promeniš?

“Nemoj ni zbog koga da se promeniš”, i “svako te mora voleti takvog kakav jesi” je najgluplja, najsebičnija i najkukavičnija filozofija na koju sam naišao u skorije vreme.

Svašta! Baš svašta!

Pouka glasi:

Svaki čovek mora da se menja na bolje svakoga dana. Ljubavni partner kojeg imaš treba da ti bude inspiracija i izazov da budeš voljeniji i srećniji, a takođe i da više voliš i širiš pravu sreću oko sebe.

Vladimir Zivkovic

Vladimir on AMAZON.com

Download Vladimir’s books on Smashwords:

Preuzmi Vladimirove knjige na Smashwords (ZA BALKAN SAVETUJEM KUPOVINU ELEKTRONSKIH KNJIGA NA SMASHWORDS, NAJPOUZDANIJI SU):

Vladimir on  AMAZON.com

Get Vladimir’s free and paid eBooks and paperbacks on your favorite site:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *