NEMOĆ MUŠKARCA

NEMOĆ MUŠKARCA

NEMOĆ MUŠKARCA by Vladimir Živković

Kada je ljudska nemoć u pitanju, čovek u nemoći i slabosti primenjuje silu.

Šta to znači?

Slab i nemoćan čovek primenjuje silu upravo onda kada ne može biti hrabriji, ni pametniji. Takvom čoveku su slabo razvijeni i um i srce. Zato želi da kontroliše svet i ljude. Čim čovek sa ogromnim egom i kompleksima pomisli kako će ispasti ovca ili slabić, on tada primenjuje silu. Ta primena sile potvrđuje njegovu slabost a da on to i ne zna.

Zašto ne zna?

Zato što se bavi zataškavanjem onoga što zna da već nosi u sebi. Ako pobedi primenom sile, takav čovek se nada da će prikriti slabost i kukavičluk. Inače, šta misliš, kako nastaju tvrdoglavost i otpor? Normalan čovek uvek forsira mirno rešenje problema. Normalan čovek prvo gleda tuđe interese, pa tek onda svoje. Slabić se boji da će ga neko nasamariti ili pobediti. Zato krvnik ne razmišlja o uzrocima, a ni o posledicama svog zla. Ne želi da se suoči sa nedostatkom hrabrosti, te primenjuje silu. Malo je onih koji primenjuju silu da bi odbranili slabije. Danas snažniji maltretiraju slabije i pravedne. Tada, umesto da slabi budu branjeni, snažni se udružuju protiv slabijih, jer je kukavičluk uveliko porastao, isto kao i zlo čoveka, pa se i desetorica snažnih boje onoga koji nijednog ne bi istukao.

Setite se vica gde su četvorica tukli jednoga. To je gledao muškarac sa strane, i razmišljao, da li da se umeša. Na kraju se umešao i posle tuče je rekao: – Ubismo ga.

To više nije vic, već surova realnost.

Zato je duševna slabost jedina prava nemoć. To je slabost koja počinje da čini zlo bez šansi za ispravnost.

Iz tog razloga, uvek obrati pažnju na dela čoveka. Ako neko želi da dominira, to nije odraz razuma i dobrote. Dominacija je oblik manipulacije. Taj oblik manipulacije dolazi od čovekovih kompleksa i nevere u sebe i Boga. Danas vlada u svetu opšte neispravno uverenje da se kompleksi mogu izlečiti manipulacijom, i da se tako može dostići sreća. To je ne samo kukavičko, nego i veoma glupo verovanje. Ako veruješ kako si mudar i hrabar, zbog čega bi želeo dominirati nad nekim i naturati mu svoju volju?

Ovoj vrsti dominacije koju objašnjavam skloni su uglavnom muškarci. Oni tu vrstu dominacije čine i prema muškarcima i prema ženama. Dominacija je odlika slabih. Duševno slab čovek misli da mora da primenjuje silu.

Pouka glasi:

Primena sile i manipulisanje pokazuju koliko ne podnosiš drugu stranu, tj. onu nad kojom želiš dominirati. Na taj način nesvesno pokazuješ koliko smatraš da je ta druga strana uveliko bolja, hrabrija i inteligentnija od tebe, jer da nije tako, ne bi se uznemiravao i ne bi primenjivao silu (iz očaja, straha i slabosti).

Vladimir Zivkovic

Vladimir on AMAZON.com

Download Vladimir’s books on Smashwords:

Preuzmi Vladimirove knjige na Smashwords (ZA BALKAN SAVETUJEM KUPOVINU ELEKTRONSKIH KNJIGA NA SMASHWORDS, NAJPOUZDANIJI SU):

Vladimir on  AMAZON.com

Get Vladimir’s free and paid eBooks and paperbacks on your favorite site:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *