KRIVICA

KRIVICA

Jedna od važnih stvari koje zaokupljaju čoveka u savremenom dobu jeste krivica.
Šta to znači?
Ljudima je stalno neko kriv za nešto.
Sa svetovnog aspekta, uglavnom imaju pravo. Ako je neko ubio, kriv je. Ako je ukrao ili prevario, kriv je.
Ipak, kada neke stvari pogledamo iz drugog ugla, da tako kažem ispravnog ugla, situacija se menja.
Navešću jedan primer.
Ako je vlast neke države loša, mi je možemo smatrati krivom. Od nje dolaze narodu mnoge nepravde i nevolje.
Svaka vlast u savremenom dobu ima profesionalce koji ispituju javno mnenje. Na osnovu tih ispitivanja sprovode se razne akcije.
Loša vlast, svakako gleda opstanak na vlasti a ne dobrobit naroda. Narod je taj koji bi prvo trebao misliti dobro sebi. Ako narod misli dobro sebi, tada i vlast mora da se prilagodi. Ako neće, narod će se pobuniti.
Ako vlast stalno mimoilazi pobunu naroda, to znači da je narod zadovoljan.
Vrlo prosto.
Da bi glasao za lošu vlast, prvo moraš biti loš čovek. Loša vlast=loš narod. Druga jednačina ne postoji.
Prema tome, misliš li da je Bog nepravedan, prvo se zapitaj kakav si ti? Misliš li da vlast u državi ne valja, zapitaj se prvo šta Bog misli o narodu, a zatim o vlasti te zemlje. Nemoguće je da je narod dobar a da vlast ne valja. Tako može da govori samo lažljivac koji bi da skupi poene kod naroda, a ne da učini nešto dobro narodu.
To vam je isto kao kad se žena dobrovoljno i sa entuzijazmom uda za muškarca koji je grub i zao. Kada na kraju on počne i nju da maltretira ona se kao čudi i još glumi žrtvu. Žrtva smo mi koji moramo da ispravljamo njenu nehajnost i bezosećajnost.
Pouka glasi:
Ako svet meriš po ljudima, stvaranje će ti zauvek biti enigma. Ako sve meriš po Bogu, dobićeš ispravno, pravedno viđenje.
Jer ako vlast ispituje javno mnenje i daje narodu ono što mora dati, i ostaje na vlasti, to samo znači da narod dobija ono što zaslužuje.
Zato, da bi zaslužio mir i blagostanje, moraš to prvo dati.
Prema tome, smena vlasti ti ne može garantovati boljitak. Rad na sebi, usmerenost na Boga i dobrotu to može.
Ipak, ti uvek možeš ići glavom kroz zid. To je tvoje pravo. Ali, sa time dolazi i odgovornost. Da li se Bog slaže sa time, i da tako deluješ na druge? To je već nezgodno pitanje, i razlikuje se od drugih jer ima težinu.
Koja je ta težina?
Pa odgovornost pred Bogom ne može niko da zaobiđe!! Bilo da si vlast, bilo da si narod.
Ovaj tekst ne treba shvatiti kao poziv da žmurimo na zlo koje se dešava u svetu, već kao objašnjenje da gredu iz svog oka možemo izvaditi, dok trun iz tuđeg je često nemoguće. A ako konstantno pokušavamo da uradimo samo ovo drugo, to znači da se mučimo i gubimo vreme a da ništa korisno nismo uradili, već samo štetu.
(znam da je tekst neugodan, ali eto, možda malo razmisliti drugačije, “nije pod moranje”, što bi naši rekli).
Znam da će mnogi reći da vlast koju trpe nisu tražili. Takvima mogu reći da ako nisu glasali tada nisu ni saučesnici u režimu.U tom slučaju ne snosiš krivicu sada, samo onu iz prošlosti(verovao neko ili ne).
Zato je Bog izmislio duhovnost. Da bi mogao u svakom trenutku zaslužiti milost i zaštitu Božiju, bez obzira na količinu zla i nepravde u svetu.

Vladimir Zivkovic

Vladimir on AMAZON.com

Download Vladimir’s books on Smashwords:

Preuzmi Vladimirove knjige na Smashwords (ZA BALKAN SAVETUJEM KUPOVINU ELEKTRONSKIH KNJIGA NA SMASHWORDS, NAJPOUZDANIJI SU):

Vladimir on  AMAZON.com

Get Vladimir’s free and paid eBooks and paperbacks on your favorite site:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *