Misli i osećanja

Misli i osećanja


MISLI I OSEĆANJA by Vladimir Živković

Um i srce su međusobno povezani. Na osnovu uzajamnih razmena informacija između uma i srca mi razvijamo sopstveno mišljenje i osećanja.
Šta to znači?
Problem nastaje zbog kompleksa čoveka. Ako čovek nije posvećen Bogu, on donosi zaključke na osnovu sopstvenih iskustava. Ta iskustva i zaključci su nepotpuni ako čovek svet ne meri po Bogu.
Svi znaju za Indijsku filozofiju u vezi koje se kaže da je svet jedna velika Maya. To se kod savremenog sveta prevodi kao varka, iluzija. Zato mnogi koji su opčinjeni fizičkim svetom i zakonima podsmešljivo gledaju na ovu izjavu verujući kako su neki drugi ljudi ludi. Oni pitaju:
-Kako je svet iluzija kada ga vrlo svesno doživljavam?
Tačno je to. Ti svet doživljavaš. Ali kako ga doživljavaš? Vidiš li Onoga koji stanuje u njemu?
Bila jednom jedna devojka koja je imala visoke standarde u životu. Bila je jako kulturna i uspešna u svom zvanju. Ponudila je brak muškarcu koji nije bio uspešan, nije nešto posebno ni izgledao, a nije bio ni preterano dostojanstven. Kao odgovor na prosidbu, rekao je:
-Oprosti mi, ali mislim da te ja lično ne mogu zadovoljiti, i ovde ne mislim na seksualnom planu.
Ona ga je upitala zašto tako misli, a on je odgovorio:
-Imam siguran osećaj.
Ona mu je rekla:
-Ali, ja te volim.
Na drugoj strani jedan muškarac se oženio prelepom devojkom koja mu je u svemu udovoljavala. Galamio je na nju, vikao, skitao gde hoće i kako hoće. Ona je sve to stojički trpela. On se hvalio gradom kako ga ona mnogo voli, i kako je ona mnogo dobra, dok je on baraba. Mislio je da je frajer na nivou. Jednog dana je ona otišla sa drugim. Nije mogao da veruje da se to dogodilo.
Pouka glasi:
Mišljenje i osećaji su itekako pogrešni jer su često zasnovani na kompleksima čoveka koji želi svet prilagoditi, mogu slobodno da kažem, pogrešnim iluzijama iz uma. Nekad su te iluzije vezanost za nesreću a nekada lažni ponos i lažna sigurnost. Zato je svet Maya. Ne poznaješ Boga kao Jastvo i zbog toga se stalno razočaraš. A ne zbog toga što svet ne postoji, jer je sve iluzija.

Vladimir on AMAZON.com

Download Vladimir’s books on Smashwords:

Preuzmi Vladimirove knjige na Smashwords:

Vladimir on  AMAZON.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *